Sweelinck – Jazz uit de 17e eeuw

HOT (Het Orgel Trio)

Jazz op het orgel? HOT bewijst dat het kan! Met de gloedvolle rietblazer Steven Kamperman en veelzijdige contrabassist Dion Nijland laat organist Berry van Berkum de indrukwekkende geluidsfabriek bulderen, schuren en zinderen. Met een programma waarin herkenning en avontuur hand in hand gaan trekken de drie musici daarbij het publiek mee op een reis door de ruimte. Orgelpedaaltonen vullen de hele kerk, een echoënde altklarinet uit de verte en het sonore geluid van een bassnaar direct naast je stoel. HOT bespeelt met haar repertoire voortdurend de ruimte. De weldadige galm van de kerk wordt optimaal benut voor gedragen stukken die langzaam naar grote hoogten opklimmen. De instrumentalisten bewegen zelf ook, op zo’n manier dat het lijkt of de ruimte zelf in beweging komt. Ritmische stukken leiden tot klankwatervallen en zorgen voor een prachtig contrast. Drie ras improvisatoren laten horen dat elk muzikaal moment op iedere plek weer een andere glans krijgt. En een kerk is hiervoor natuurlijk de plek bij uitstek!

Sweelinck – jazz uit de 17e eeuw

In 1621, ruim 400 jaar geleden, stierf de meest invloedrijke Nederlandse componist aller tijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. Organisten uit heel Noordwest-Europa kwamen naar hem toe om les te nemen. Zo was hij indirect van groot belang voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld Buxtehude en Johan Sebastian Bach. Behalve een geniaal componist was Sweelinck ook een briljant improvisator. Dit bracht HOT op het idee om zijn beroemde liedvariaties te bekijken vanuit een hedendaags jazzperspectief. De manier waarop hij 17e-eeuwse liederen met variaties behandelt – vrijwel zeker vanuit een geïmproviseerd startpunt – verschilt in feite niet zo veel van de manier waarop muzikanten als Miles Davis het Great American Song-boek benaderden: liedjes die iedereen in zijn tijd kende. En uiteraard benadert HOT het repertoire van Sweelinck vanuit een eigentijds perspectief, op zoek naar ruimtegebruik en verrassende klankontwikkelingen. Met ‘Sweelinck’ brengt HOT jazz uit de 17e eeuw.

HetOrgelTrio bestaat uit:

Steven Kamperman, klarinetten

Berry van Berkum, orgel

Dion Nijland, contrabas

HOT verraste met eerdere projecten rond jazz legende Charlie “Bird”Parker en Duke Ellington. In deze projecten werden de composities van Parker en Ellington ontleed en versleuteld tot nieuwe composities. De CD’s Bird & Beyond en Reflections of Duke kregen vele lovende recensies.  Zij spelen sinds 2015 in vele kerken en op festivals in binnen- en buitenland. o.a. “Toulouse les Orgues” in Zuid Frankrijk en het “Transition Festival” in Tivoli Vredenburg Utrecht.

Voor meer info en eerst volgende concerten HOT: www.hetorgeltrio.nl